CHECK OUR NEW
WORKWEAR COLLECTION
EXPLORE NOW

Het RIVM krijgt veel vragen over het TBE-Virus.

Bij het RIVM stromen de vragen over het nieuwe tekenvirus, het TBE-virus, binnen. Dit virus heeft zich vanuit Rusland en Duitsland nu voor het eerst in Nederland verspreidt. Het TBE-virus kan leiden tot een ontsteking in de hersenen, ook wel teken-encefalitis genoemd.

Het virus is op dit moment alleen nog gesignaleerd op de Sallandse en Utrechtse-Heuvelrug. Meestal gaat dit om een besmetting van dier op dier. Voor zover bekend is er op tot nu toe maar één persoon besmet geraakt en dat gebeurde op de Utrechtse Heuvelrug.

Het RIVM krijgt veel vragen per week over het TBE virus. Volgens Jaap van Dissel, hoofd Infectiebestrijding bij het RIVM, is het belangrijk om te voorkomen dat je een tekenbeet oploopt en om de teek na een tekenbeet snel te verwijderen.

teekEr is op dit moment nog maar één besmet persoon geregistreerd, maar toch wil het RIVM de verspreiding zo goed mogelijk in kaart brengen. Dit onderzoek richt zich op de locatie van de teek in Nederland en/of hoe groot de kans is om daar een infectie op te lopen.
Als ze de bovenstaande gegevens duidelijk in beeld hebben, kunnen ze eventueel maatregelen treffen, zoals vaccinatie van bepaalde beroepsgroepen. Het onderzoek naar teken doet het RIVM in samenwerking met het Central Veterinary Institute (CVI) en de Universiteit van Wageningen.