Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
afbeelding-blog-wat-is-doxycycline-?

De teek tijdens het wandelen in Frankrijk

In Nederland kennen we alleen de teeksoort Ixodus Ricinus (schapenteek) die de ziekte van Lyme overbrengt, maar in Frankrijk brengt deze teek vaak andere ziektes over. Bovendien zijn er ook genoeg andere teeksoorten te ontdekken in Frankrijk die ook weer besmet zijn met allerlei bacteriën. Deze teken verspreiden ziektes en het is daarom van groot belang om in dit land extra alert te zijn op teken.

De teek zit overal in Frankrijk

Teken zijn een steeds groter wordend probleem in Frankrijk. In dit land worden steeds meer mensen gebeten door een teek en het Franse Ministerie van Volksgezondheid spreekt over 5.000 tot 6.000 nieuwe patiënten per jaar. Onderzoeksinstituur Pasteur geeft zelfs aan dat er 12.000 tot 15.000 nieuwe gevallen per jaar bijkomen.

Teken zijn in heel Frankrijk te vinden, maar vooral in het midden en het noordoosten van het land is de situatie ernstig. In het noordoosten komen zelfs teken voor die hersenontsteking veroorzaken.

Tekenziekte Fièvre Bouttonneuse in (Zuid-) Frankrijk

Deze ziekte heeft niet voor niets een Franse naam gekregen, want de tekenziekte komt veel voor in Frankrijk, voornamelijk in het gebied rond de Middellandse Zee. De ziekte kenmerkt zich door een zweertje met een zwart korstje en een rode verkleuring van de huid na een tekenbeet. Ook de lymfeklieren kunnen gezwollen zijn. Hoofd-, spier- en gewrichtspijn treedt op en dat gaat vaak gepaard met een verlaging van de bloeddruk en soms met neurologische afwijkingen en verstoring van de nierfunctie. Na ongeveer vijf tot zeven dagen na de beet ontstaan er koude rillingen en koorts. Die koorts kan enkele dagen tot twee weken aanhouden. Ook ontstaan er na vijf dagen rode plekjes over het hele lichaam. Er is geen vaccin beschikbaar voor deze ziekte. Meestal wordt er een antibioticakuur voorgeschreven.
Fièvre Bouttonneuse wordt verspreid door de teeksoort Rhipicephalus, die veel voorkomt in landen met een warm klimaat. Deze teken overleven in bomen en op warme en vochtige omgevingen, dus ook in huis. Ze zijn ook veel te vinden op knaagdieren, antilopen, vee of huisdieren.

rovince-content-vierkant-7

Ziekte van Lyme in Noord-Frankrijk

In het noorden van Frankrijk hebben ze net als in Nederland te maken met de Ixodes Ricinus, de teek die de ziekte van Lyme overbrengt. De teken verstoppen zich op groene plekken, zoals gras, bomen en struiken. Een rode cirkelvormige plek op de plaats van de tekenbeet is een symptoom van deze ziekte. Het is mogelijk om een antibioticakuur te krijgen tegen deze ziekte, maar er bestaat geen vaccin.

Tekenencefalitis / FSME in noord en Oost-Frankrijk

Encefalitis is een hersenontsteking die veroorzaakt wordt door een virusinfectie. De Ixodus Ricinus, de teek die ook in Nederland voorkomt, kan in Frankrijk besmet zijn met de bacterie en deze overbrengen naar mensen. In de maanden van maart tot en met november is de kans het grootst om een tekenbeet op te lopen. De meeste mensen die geïnfecteerd raken, worden niet ernstig ziek. Mensen die wel ziek worden, krijgen na zeven tot tien dagen griepachtige verschijnselen met koorts. Dit verdwijnt vanzelf weer. Een klein deel krijgt één tot drie dagen na het verdwijnen van de symptomen last van hersenontsteking. Eén procent overlijdt aan de gevolgen hiervan. Hoewel er geen behandeling bestaat tegen deze ziekte, is het inenten wél mogelijk.

Human Granulocytic Ehrlichiosis (HGE) in noord en Oost-Frankrijk

Ook deze ziekte wordt overgebracht door de Ixodus Ricinus. De verschijnselen bestaan uit koorts, hoofdpijn en spierpijn. Ook komen leverfunctiestoornissen voor. De klachten ontstaan meestal binnen een week na de beet en kunnen verholpen worden met een antibioticum.

TIBOLA

Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Ricketsia slovaca en wordt overgebracht door de Dermacentor teken. Het eerste symptoom van de ziekte is een pukkeltje dat gaat zweren en na enkele dagen geel vocht afscheidt, waardoor korsten worden gevormd. Dit gaat meestal gepaard met vergrote lymfeklieren in de hals. Vaak blijft er ook een kale plek over op de behaarde huid. Deze klachten kunnen 1 tot 55 dagen (gemiddelde is 9) na de beet ontstaan en maanden aanhouden. De ziekte kan behandeld worden met antibiotica.