CHECK OUR NEW
WORKWEAR COLLECTION
EXPLORE NOW

Week van de Teek 2015

De week van de teek is weer begonnen. Het valt bijna gelijk met het beginnende lenteweer en dat is geen toeval. Het hoogseizoen voor de teek begint weer. De teek verdient meer aandacht dan het momenteel krijgt. De aandacht is wel groeiende, maar het probleem groeit veel harder dan de oplossing.

Op de tekenradar is goed te zien dat de hoeveelheid tekenbeten weer oploopt nu er veel teken zijn. Daarnaast gaan mensen met het mooie weer meer de natuur in. Deze combinatie zorgt voor een flike toename. Waar in Maart gemiddeld 15 tekenbeten per week werden gemeld, waren er dat in de eerste week van April al 36. Is de teek echt zo’n groot gevaar als wordt beweerd? En als dat zo is, wat kunnen we er tegen doen?

 

Recordaantal teken

TekenvangstenHet probleem van de teek is groeiende. Dat is het al een hele tijd, maar de aandacht daarvoor is pas sinds kort groeiend. Het is niet alleen dit seizoen dat er meer
meldingen zijn van tekenbeten en de ziekte van lyme. Uit het 5 jaarlijkse onderzoek van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM komen de volgende cijfers. In 1994 waren er per 100.000 inwoners 39 meldingen van de ziekte van Lyme. In 2014 is de verhouding 139 meldingen per 100.00 inwoners. Dat betekent een verdriedubbeling van het aantal meldingen gemaakt door huisartsen.

Ook vangt het RIVM elke maand op 12 verschillende plekken teken. Dit doen ze sinds 2006. In het totaal zijn er in het jaar 2014 17.400 teken gevangen en dat is een record. Vooral het aantal nimfen is sterk toegenomen. Dat is het soort teek die de meeste tekenbeten veroorzaakt.

 

 

 

 

Oorzaak meer teken

Het aantal tekenbeten wil niet direct zeggen dat er ook meer teken zijn in Nederland. Misschien zijn er wel veel meer mensen in de tuin en bossen geweest, waardoor ze vaker gebeten worden door een teek.

Daarom doet het RIVM ook onderzoek naar de hoeveelheid teken zelf. Dit doen ze door op verschillende plekken in Nederland delen van het landoppervlak onderzoeken en de teken die ze vinden te vangen. In 2013 werden er meer teken gevangen dan ooit, namelijk 16.500. Dat is 64% meer dan de jaren daarvoor werd gevangen.

Het aantal teken neemt dus toe, maar hoe komt dat? Volgens Maxime Madder, expert op dit gebied, komt het onder andere door door de opwarming van de aarde. Zo zegt hij in Panorama dat de hogere temperatuur zorgt voor een grotere productie van vruchten aan de bomen. Dit is voedsel voor gastheren van de teek. Hoe meer gastheren er zijn, des te makkelijker het wordt voor de teek om zich voor te planten.

 

Gevaar van de teekWeek van de teek

Het gevaar van de teek komt niet door de beet zelf, maar door de bacterie die de teek mee kan dragen. Deze bacterie, genaamd Borrelia Burgdorferi, kan zorgen voor een infectie. In een vroeg stadium is deze infectie nog niet gevaarlijk. Het wordt pas ernstig als de infectie de kans krijgt om zich te ontwikkelen en de schadelijke bacteriën zich kan verspreiden door het lichaam. In een vergevorderd stadium kan de ziekte zorgen voor huidaandoeningen, neurologische problemen en hart en vaat problemen.

Niet elke teek heeft het Borrelia Burgdorferi bacterie bij zich, maar toch is het risico van een vergevorderd stadium vaak aanwezig. Dit komt door de onduidelijke symptomen van een beet. Toch kunt u zelf een tekenbeet van een teek met het bacterie herkennen.

 

 

Gebeten, wat nu?

U kunt een geïnfecteerde tekenbeet herkennen aan een rode cirkel die ontstaat op de gebeten plek. Wanneer dit bij u het geval is, dient u de teek te verwijderen (het liefst met een tekentang) en vervolgens uzelf te melden bij een huisartsenpost.

Op tijd handelen is van belang om de infectie niet zich te laten ontwikkelen tot een gevaarlijke ziekte. De huisarts zal u medicatie meegeven en u nauw in de gaten houden de komende tijd. Er zijn veel kleine syptomen die het u lastig kunnen maken, maar bij het tijdig bestrijden van de infectie zal het uiteindelijk weer goed met u gaan.

 

Preventie

Er zijn een paar manieren om de teek te slim af te zijn. Er vanuit gaande dat u niet alleen maar binnen wilt leven of naar Antartica verhuist, kunt u hier een paar tips vinden voor als u de Nederlandse natuur in gaat:

  1. Denk aan de kleding die u aantrekt. Korte mouwen geven bijvoorbeeld de teek een grotere kans om zich aan u te hechten.
  2. Check uw lichaam altijd op teken nadat u in de natuur of in uw tuin bent geweest.
  3. Bent u gebeten door een teek? Verwijder hem dan zo snel mogelijk en laat u onderzoeken door een huisarts.

 

Actie tegen Lyme

Take a bite out of lymeEr is begin maart 2015 een actie gestart die aandacht vraagt voor de hardst groeiende ziektes in de westerse wereld. Take a bite out of Lyme! Bij deze actie nemen mensen een hap uit een limoen (lime in het engels) en posten een foto daarvan op het internet.

Bij deze foto wordt meestal een feit over de ziekte van lyme gezet, om de algemene kennis over deze ziekte te vergroten. Na het posten van de foto en de informatie kan men 3 andere mensen nomineren om hetzelfde te doen. Zo krijgt de actie een sneeuwbaleffect op het internet.

 

Deze actie is ontstaan in Amerika, waar de ziekte van Lyme ook een groot probleem is. Volgens Lymestats waren er in 2014 minimaal 300.000 gevallen van de ziekte van lyme ontdekt, maar er zijn schattingen die over de 1 miljoen gevallen spreken. In Nederland slaat deze actie ook aan. Veel mensen reageren opgelucht, omdat mensen wel in contact komen met de ziekte, maar er vaak niet met anderen over kunnen praten.

 

Belang aandacht

De aandacht die deze actie geeft aan de ziekte van Lyme is dus om meerdere redenen een goede zaak. Ten eerste omdat de overheid de ziekte ziet als een probleem. Zij zullen er iets mee moeten doen en gelukkig gebeurt dit ook. Daarnaast is er in de zorg ook meer aandacht voor ontstaan.

Waar artsen en verplegers eerder regelmatig niet wisten wat ze met de ziekte aan moesten, beschikken ze nu over meer informatie en een professionelere instelling. Toch is er nog een lange weg te gaan om deze ziekte onder controle te krijgen.

Tot slot kunnen mensen steeds vrijer praten over de ziekte van Lyme. Mensen worden wakker geschud door de gevaren van de ziekte. Daarnaast is bewustwording over het feit dat het iedereen kan overkomen. Dat gezamenlijke gevaar lopen helpt bij het aandacht vergaren.

Wilt u zelf ook meer aandacht vragen voor de ziekte van Lyme? Doe dan mee aan de actie Take a bite out of Lyme! Voor meer informatie over de teek, de ziekte van Lyme en de preventie kunt u terecht op de kennisbank van Rovince.nl