Acrodermatitis Chronica Atroficans

Posted in Gevolgen van Lyme

Acrodermatitis Chronica Atroficans is een chronische huidaandoening die in een later stadium op kan treden bij de ziekte van Lyme. De aandoening kan het gevolg zijn van een tekenbeet.

teek4De ziekte van Lyme kan huidaandoeningen veroorzaken, waarvan erythema migrans de bekendste is. Deze rode cirkelvormige plek kan een paar dagen tot maanden na een tekenbeet ontstaan en vormt zich rondom de plek van de beet. De erythema migrans kenmerkt zich door een grote rode kring op de huid, die in het midden wat bleek is. Bij het ontstaan van de erythema migrans bevindt de ziekte van Lyme zich meestal nog in het eerste stadium.

In een later stadium kunnen er meerdere klachten ontstaan, die nog pijnlijker zijn. Zo kan er na enkele weken of maanden bijvoorbeeld pijn optreden in de botten. Ook neigingen tot flauwvallen en hartritmestoornissen zijn klachten die in een later stadium voorkomen.

Acrodermatitis Chronica Atroficans
Als de ziekte van Lyme chronisch is geworden, maanden tot jaren na de besmetting, kunnen patiënten te maken krijgen met ernstige huidaandoeningen. Dit wordt Acrodermatitis Chronica Atroficans genoemd. Deze huidaandoening begint met een paarsrode opgezwollen plek op één van de ledematen, meestal op de voet of hand. Hoewel de huidafwijking vaak rond de enkel optrekt, kan het ook voorkomen dat het hele been gaat zwellen of verkleurt. Vervolgens ontstaan er plekken op het lichaam waar de huid erg dun wordt. Dit gaat gepaard met pigmentaties, rimpeling en roodheid.

Start typing and press Enter to search

Winkelwagen