Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
middensectie-cat-2

Onze blogs

Blog overzicht

Bekijk hier alle tips & tricks van Rovince.

Boswachterkleding van Rovince

Bij Rovince kennen we het belang van goede boswachterkleding. Daarom hebben we de speciale ZECK-Protec teekwerende kleding in onze collectie. Deze kleding is voorzien van een ongevaarlijke en huidvriendelijke coating, die ervoor zorgt dat teken zich niet aan de kleding kunnen hechten. De coating geeft teken geen kans om richting de huid te kruipen, laat staan zich hierin vast te kunnen bijten.

Hovenierskleding van Rovince

Lekker de hele dag aan het werk tussen het groen. Dat is één van de vele pluspunten van het hoveniers vak. Natuurlijk wilt u zich, tijdens het aanleggen en onderhouden van tuinen en andere groenvoorzieningen, niet druk hoeven maken om de aanwezigheid van teken tussen de beplanting of in het gras. Met de comfortabele en teekwerende kleding van Rovince krijgen teken geen kans en kunt u onbezorgd uw werk doen. Kiest u ook voor comfort én veiligheid? Lees dan vooral even verder.

Wandelkleding van Rovince

Heerlijk wandelen in de natuur. De wandelschoenen aan en gaan! Veel wandelaars hebben niet meer nodig dan dat om op pad te gaan. Maar een wandeling kan zoveel comfortabeler en veiliger zijn wanneer ook de rest van de kleding op de wandeling aangepast wordt. Bij Rovince vindt u comfortabele wandelkleding die u bovendien beschermt tegen beten van insecten en teken. Dat wandelt een stuk prettiger.

Outdoorkleding van Rovince

Genieten, vrijheid en gezond. Dat zijn de steekwoorden waar rond de ZECK-Protec teekwerende outdoorkleding van Rovince is opgebouwd. Of u nu een liefhebber bent van een outdoor vakantie of graag van het buitenleven geniet, u wilt geen risico lopen op een tekenbeet. Onze outdoorkleding geeft u altijd de bescherming die u verdient! Al onze outdoor broeken, outdoor kleding merken, outdoor handschoenen, outdoor jassen en outdoor sokken worden volledig getest volgens professionele normeringen.

Tuinkleding van Rovince

Voor vele mensen is het een groot moment van ontspanning om in de tuin bezig te zijn. Het terras opschonen, nieuwe planten in de bloembakken plaatsen, noem maar op. Waar u dan niet op zit te wachten, zijn tekenbeten. En toch is het risico dat u een tekenbeet in uw tuin oploopt zeker niet te verwaarlozen. Des te meer reden om ervoor te zorgen dat u geen beet kunt krijgen. Namelijk door het dragen van speciale, teekwerende tuinkleding van Rovince.

Viskleding van Rovince

Tijdens het vissen bevindt u zich vrijwel standaard tussen allerlei soorten beplanting: grassen, bloemen, struiken, bosjes, noem maar op. In de buurt van planten zijn standaard allerlei soorten dieren te vinden. Dieren die u graag ziet langskomen, maar ook dieren waar u waarschijnlijk liever niets mee te maken wilt hebben. Een voorbeeld hiervan zijn teken. Dit zijn kleine parasieten, vaak maar ter grootte van een naaldenkopje. Ongezien kruipen deze beestjes via grassen, planten en bosjes op uw kleding en huid, waar ze zich vervolgens vasthechten.

Ziekte van lyme gevolgen

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een tekenbeet. Een teek is een spinachtig dier dat zich op de huid van mens en dier nestelt. De teek is de drager van de Borrelia Burgdorfi-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De eerste symptomen van de ziekte van Lyme zijn griepachtige klachten als hoofdpijn en spierpijn. Hierdoor wordt niet direct aan de ziekte van Lyme gedacht. Een bezoek aan de huisarts na een tekenbeet is belangrijk.

Gevolgen ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een tekenbeet. Een teek is een spinachtig dier dat zich op de huid van mens en dier nestelt. De teek is de drager van de Borrelia Burgdorfi-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De eerste symptomen van de ziekte van Lyme zijn griepachtige klachten als hoofdpijn en spierpijn. Hierdoor wordt niet direct aan de ziekte van Lyme gedacht. Een bezoek aan de huisarts na een tekenbeet is belangrijk.

Behandeling ziekte van Lyme

Nadat een tekenbeet ontdekt is, is het noodzakelijk om de gehele teek te verwijderen met bijvoorbeeld een tekenpincet. Zorg er voor dat de teek in zijn geheel verwijderd wordt. Ook een niet goed verwijderde teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Het is belangrijk dat de ziekte van Lyme snel wordt vastgesteld. Hoe eerder de ziekte wordt vastgesteld hoe beter de behandeling zal aanslaan. De ziekte van Lyme is een bacteriële infectie en wordt daarom behandeld met een antibiotica.

Symptomen ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een tekenbeet waarbij de teek besmet is met de Borrelia burgdoferi-bacterie. Verwaarloos je deze eerste symptomen, dan kan een beet door teken leiden tot de ziekte van Lyme, teken ziekte nummer één.

Jachtkleding van Rovince

Jacht is al zo oud als de mensheid. Momenteel telt Nederland ongeveer 28.000 jagers. Wanneer men in ons land wilt jagen, moet hij/zij een jachtdiploma hebben. Er zijn vele lokale samenwerkingsverbanden waar jagers zich hebben verenigd. Een succesvolle jacht begint met een goede voorbereiding. Op Rovince.nl bent u dan exact op het juiste adres. Kijk gerust rond op onze website. Op onze pagina “Kennisbank” treft u veel informatie over teken.

Bloedonderzoek ziekte van Lyme

Om vast te stellen of een patiënt besmet in met de ziekte van Lyme, besluit de huisarts soms om een bloedonderzoek te doen na een tekenbeet. Dit wordt eigenlijk alleen gedaan als de huisarts een vermoeden heeft dat bepaalde klachten voortkomen uit de ziekte van Lyme.

Nordic Walking kleding

Nordic Walking wordt voornamelijk in de vrije natuur gedaan en daarom is het verstandig om teekwerende kleding te dragen tijdens deze bezigheid. Teken komen namelijk voor op groene plekken, zoals bossen, struiken en in hoog gras. De kans op een tekenbeet is daarom aanzienlijk groot tijdens het nordic walken.

Survival kleding

Survival is een vrolijke bezigheid, maar waar veel mensen geen rekening mee houden is dat er onverwachte gevaren schuilen achter deze activiteit. Survival wordt namelijk gedaan op groene locaties in de omgeving van bomen, struiken, planten en gras, waar veel insecten leven, zoals teken. Teken bevinden zich voornamelijk op deze plekken en bijten zich dolgraag vast aan de huid van mensen.

De teek tijdens het wandelen in Frankrijk

In Nederland kennen we alleen de teeksoort Ixodus Ricinus (schapenteek) die de ziekte van Lyme overbrengt, maar in Frankrijk brengt deze teek vaak andere ziektes over. Bovendien zijn er ook genoeg andere teeksoorten te ontdekken in Frankrijk die ook weer besmet zijn met allerlei bacteriën. Deze teken verspreiden ziektes en het is daarom van groot belang om in dit land extra alert te zijn op teken.

De teek tijdens het wandelen in Spanje

De teken in Spanje zijn anders dan in Nederland en vormen een groter gevaar. Er zijn in dit land teeksoorten bekend die rondlopen met een dodelijk gif en deze dolgraag over willen brengen. Bescherm je dus goed tijdens het wandelen in bosrijk gebied of hoog gras, want zo’n tekenbeet is geen pretje.

De teek tijdens het wandelen in Italië

Niet alleen in Nederland, maar ook in Italië hebben ze te maken met teken die verschrikkelijke ziektes over kunnen brengen door te bijten. Het is daarom verstandig om u extra goed te beschermen tegen teken als u in Italië bijvoorbeeld gaat wandelen in de vrije natuur. Vooral in het noorden van Italië en in kustgebieden zit het vol met deze ziekmakende beestjes.

De teek tijdens het wandelen in Duitsland

In Duitsland zijn ze de laatste jaren nadrukkelijk bezig met onderzoek doen naar teken, wat al aangeeft hoe serieus deze akelige beestjes genomen moeten worden in dit land. Duitsland komt op het gebied van teken redelijk overeen met Nederland en dus is het slim om tijdens het wandelen in de natuur verdacht te zijn op de gevaren van de teek. In Duitsland zelfs nog een beetje meer dan in Nederland, want onze oosterburen hebben te maken met een andere soort tekenziekte.

De teek tijdens het wandelen in België

Wie denkt dat teken zich niet bevinden in noordelijke gebieden als Scandinavië, heeft het mis. De teek is in de laatste tien jaar 300 kilometer verder naar het noorden getrokken en wordt nu ook regelmatig gevonden in Finland, waar deze beestjes een steeds groter problemen dreigen te worden.

De teek tijdens het wandelen in Finland

Wie denkt dat teken zich niet bevinden in noordelijke gebieden als Scandinavië, heeft het mis. De teek is in de laatste tien jaar 300 kilometer verder naar het noorden getrokken en wordt nu ook regelmatig gevonden in Finland, waar deze beestjes een steeds groter problemen dreigen te worden.

Borrelia burgdorferi en de ziekte van Lyme

Borrelia burgdorferi is de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De bacterie kan worden overgedragen door besmette teken. Hoewel de ziekte goed te behandelen is, is het uiteraard beter een teekbesmetting te voorkomen. Dit kan onder andere door middel van het dragen van teekwerende kleding van Rovince.

Tekenziekte Lyme

De bekendste ziekte die veroorzaakt kan worden door een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Wageningen University doet onderzoek naar tekenbeten en dan met name naar (het percentage) besmette tekenbeten en teken. Wat betreft het recente verleden kunnen we zeggen dat het percentage teken dat in de eerste helft van 2010 met de Borrelia bacterie besmet was (de bacterie die onder meer de tekenziekte van Lyme veroorzaakt), vergelijkbaar is met het hoge percentage van voorgaande jaren.

Anti-teek kleding van Rovince

De anti-teek kleding van Rovince is uniek vanwege het feit dat tijdens het produceren van deze kleding gebruik wordt gemaakt van het gepatenteerde ZECK-Protec.
ZECK-Protec is speciaal ontwikkeld voor professioneel gebruik en biedt uitstekende bescherming tegen teken. Alle anti-teek kleding van Rovince wordt geproduceerd met dit teekwerende product. Ook wordt al onze anti-teek kleding altijd geïmpregneerd, vóórdat deze op de markt komt. Een eventuele nabehandeling is dan ook niet nodig, onze producten zijn direct gebruiksklaar.

Een tekenbeet kan Lyme veroorzaken

Werkt u in bermen langs snelwegen, in plantsoenen, in tuinen en op braakliggende terreinen, dan werkt u op tekengevoelige plaatsen. Bij Rovince weten we dat er dan een vergrote kans bestaat op een tekenbeet, met Lyme mogelijk tot gevolg.

Een tekenbeet behandeling is te voorkomen!

Een tekenbeet behandeling is niet nodig als u voorkomt door een teek gebeten te worden. Dat is natuurlijk nogal logisch, maar hoekunt een dergelijke beet dan voorkomen? Dat doet u onder meer door tekenwerende kleding van Rovince te dragen.

Lyme testen en Tekenradar.nl

Rovince staat als producent van tekenwerende kleding onder meer vermeld op Tekenradar.nl. Op Tekenradar.nl kunt u de verwachte tekenactiviteit terugvinden en de site dient als meldpunt voor iedereen die is gebeten door een teek. Eenmaal op die website, kunt u deelnemen aan een onderzoek naar tekenbeten, waarbij ze ook het verband tussen een tekenbeet en de ziekte van Lyme testen.

Antiteek kleding, geproduceerd door Rovince

Een tekenbeet is natuurlijk vervelend en daarom is het van belang preventief te handelen als u naar een tekengevoelig gebied gaat. Eén van de preventiemiddelen is de antiteek kleding van Rovince met het gepatenteerde ZECK-Protec. Onze speciale antiteek kleding is bedekkend en sluit nauw om het lichaam.

Risico gebeten te worden door een teek?

Het toezichthouden in parken, het onderhouden van parken of het herinrichten van natuurgebieden zijn voorbeelden van werkzaamheden waarbij u dagelijks risico loopt te worden gebeten door een teek. En als u bij uw werkzaamheden een kans loopt te worden gebeten door een teek, is het van belang preventief geïnformeerd en beschermd te worden.

Teken bestrijden? Rovince is uw expert

Wetenschappers hebben kort geleden nog geconstateerd dat het niet mogelijk is teken te bestrijden in heel Nederland. Een tekenbeet kan grote gevolgen hebben, zoals de ziekte van Lyme. Deze ziekte kan blijvende sporen achterlaten op de gezondheid van mensen. Hierdoor is het erg belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, want dan kunt u succesvol teken bestrijden.

Tekenpreventie en Rovince

Bent u in een beroep werkzaam, waarin u een verhoogd risico loopt op een tekenbeet, dan is het uiterst belangrijk aan tekenpreventie te doen. Tekenpreventie begint bij het dragen van de juiste kleding: draag tijdens uw werkzaamheden altijd tekenwerende kleding vanRovince. Deze geïmpregneerde, beschermende, gecertificeerde kleding bedekt een groot deel van het lichaam.

De teek tijdens het wandelen in Denemarken

Teken zijn steeds meer in Scandinavië te vinden en dus ook in Denemarken. Dit land heeft net als Nederland te maken met de teeksoort Ixodes Ricinus, maar deze vormt in Denemarken een nog groter gevaar. De teek kan namelijk niet alleen de ziekte van Lyme met zich meebrengen, maar is in Denemarken ook de overbrenger van andere vervelende ziektes. Let in dit land dus goed op tijdens het wandelen in bossen en natuurgebieden, want de teken zijn zeer kwaadaardig.

De teek tijdens het wandelen in Zweden

Zweden bestaat voor meer dan de helft uit bossen en dus is dit land de perfecte plek voor teken. Hoewel de kleine beestjes zich vooral op warme plekken bevinden, trekken ze steeds verder noordelijker. Wandelen in de Zweedse natuur is daarom ook allesbehalve ongevaarlijk. Zeker als je weet dat de teken vervelende ziektes over kunnen brengen.

De teek tijdens het wandelen in Noorwegen

Noorwegen is een land met veel natuur en wordt gekenmerkt door de vele bossen. Het land in Scandinavië is dan ook een plek waar veel teken gevonden worden. Pas daarom goed op tijdens het wandelen in de vrije natuur, want een tekenbeet is zo opgelopen.

De teek tijdens het wandelen in Engeland

Experts hebben aangetoond dat de teek een steeds groter probleem aan het worden is in Engeland. Mensen die wandelen, vissen, jagen of andere activiteiten doen in de natuurrijke gebieden in Groot-Brittannië, komen steeds vaker in aanraking met teken en lopen daardoor de ziekte van Lyme op.

Is de ziekte van Lyme te genezen?

De ziekte van Lyme is een bacteriële infectie die opgelopen kan worden na een beet van een teek. De ziekte brengt verschillende klachten met zich mee en kan in zeer zeldzame gevallen zelfs dodelijk zijn. Gelukkig is de ziekte goed te behandelen en daardoor genezen de meeste mensen wel van deze ziekte.

Is de ziekte van Lyme natuurlijk te genezen zonder antibiotica?

Bij het herkennen van de ziekte van Lyme wordt door artsen altijd een antibioticakuur voorgeschreven om de ziekte te genezen. In de meeste gevallen is de antibiotica voldoende om de bacteriën in het lichaam te doden en de ziekte dus te genezen. Deze behandelingswijze lijkt op dit moment dus het meest geschikt bij Lyme, maar dat komt ook omdat de meningen van wetenschappers sterk uiteen liggen over Lyme natuurlijk genezen

Dermacentor Reticulatus

De Dermacentor Reticulatus is een teek die valt onder de tekenfamilie Dermacentor. Deze tekensoort voedt zich voornamelijk op dieren. Honden, katten, paarden, schapen en runderen zijn veelgenoemde slachtoffers van de Dermacentor Reticulatus. Maar ook mensen zijn soms een gastheer van deze teek.

De teek tijdens het wandelen in Oostenrijk

Oostenrijk is een land met prachtige natuurgebieden en bergen. Daarom is het een zeer populaire bestemming voor wandelaars en fietsers. Het bezoeken van de Oostenrijkse natuur brengt echter wel risico’s met zich mee. Oostenrijk zit namelijk vol met teken die besmet kunnen zijn met het virus dat de ziekte van Lyme of Tekenencefalitis veroorzaakt.

Rhipicephalus Sanguineus / Hondenteek

De teeksoort Rhipicephalus Sanguineus wordt ook wel hondenteek genoemd en komt vrij frequent voor in Zuid-Europese landen rond de Middellandse Zee. Vooral in Spanje, Frankrijk en Italië worden er regelmatig mensen gebeten door dit bruine diertje, die de ziekte Fièvre Boutonneuse kan verspreiden.

Dermacentor Teek

De teeksoort Dermacentor is vooral veel te vinden op honden en wordt door het verspreiden van een dodelijk virus een hondenkiller genoemd, maar de teek is zeker niet ongevaarlijk voor mensen. De teek kan de TIBOLA-ziekte overbrengen en is inmiddels ook al in Nederland gesignaleerd.

Hyalomma

Er zijn vele Hyalomma tekensoorten bekend, maar alleen de Hyalomma Marginatum en de Hyalomma Aegyptium komen voor in Europa. Ze vormen vooral in Zuid-Europese landen een bedreiging vanwege de associatie met het Krim-Congo virus.

Ixodes Ricinus / Schapenteek

De Ixodus Ricinus wordt ook wel de Schapenteek genoemd en is de enige tekensoort die voorkomt in Nederland. De teek staat in Nederland bekend om het verspreiden van de ziekte van Lyme, maar in het buitenland verspreidt deze teek ook andere ziektes.

De teek tijdens het wandelen in Schotland

Schotland heeft te maken met veel heuvels en bergen waar wandelaars regelmatig een tekenbeet oplopen. Zeker na een zachte winterperiode zijn in deze gebieden veel teken te vinden. Deze minuscule beestjes zijn met het blote oog nauwelijks op te merken, maar vormen wel een groot gevaar.

Geocaching, het moderne schatzoeken

Geocaching is ook wel het schatzoeken anno 2017. Met behulp van GPS coördinaten is het mogelijk om de schatten te vinden bij jou in de buurt. Je hebt niet per se een GPS nodig bij geocaching, want het is ook mogelijk om je smartphone te gebruiken. Met behulp van je GPS dien je voordat je op pad gaat de tocht naar de schat te downloaden, zodat je de route kan volgen.

Anaplasmose

Een Anaplasmose is een voorbeeld van een bacteriële infectie die via teken op dieren en mensen kan worden overgebracht. De boosdoener is de bacterie Anaplasma phagocytophilum. Deze bacterie infecteert witte bloedcellen en kan de lever, de nieren en het centrale zenuwstelsel aantasten. Er zijn ook andere Anaplasma-bacteriën, maar die veroorzaken alleen ziekten bij dieren.

Babesiose

De Dermacentor Reticulatus, de teek die de ziekte van Lyme overdraagt, heeft helaas meer pijlen op zijn boog. Wanneer deze teek de parasiet Babesia bij zich draagt, kan hij ook de ziekte Babesiose overdragen. Deze ziekte staat beter bekend als de tekenkoorts. Een infectie met Babesiose komt gelukkig nog maar weinig bij mensen voor, maar er zijn aanwijzingen dat de kans hierop toeneemt. Geef Babesiose geen kans.

Rickettsiose

Borrelia burgdorferi, de veroorzaker van de ziekte van Lyme, is slechts één van de vele schadelijke bacteriën die teken kunnen overdragen. Een tekenbeet kan ook een rickettsiose veroorzaken. Dat is een gemene infectie als gevolg van een bacterie uit de Rickettsia-groep. Voorbeelden van dergelijke infecties zijn vlektyfus en Q-koorts.

Spotted Fever

Spotted fever is een voorbeeld van een Rickettsiose. Dat is een infectie die wordt veroorzaakt door een bacterie uit de Rickettsia-groep. Deze schadelijke bacterie kan door teken worden overgedragen. Redenen genoeg dus om bij een natuurwandeling teekwerende kleding te dragen.

Wat is het Zika Virus?

Het Zika Virus is een ziekte dat door muggen wordt verspreid. De muggensoort die verantwoordelijk is voor het verspreiden van het Zika virus is de Aedes. Deze mug komt niet in Nederland voor.

Tropenkleding

De tropen is een van de mooiste gebieden op onze wereld. Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker gekozen voor een trip naar de tropen. Reizen naar de tropen bezorgt de reizigers vaak een onvergetelijke ervaring, maar de bestemming brengt ook risico’s met zich mee

Backpack kleding

De backpack zelf is een van de belangrijkste onderdelen van jouw reis. De backpack is als het ware jouw koffer die je de hele reis bij je draagt en waar al jouw benodigdheden voor de hele reis in worden bewaard. Het is daarom verstandig om een backpack aan te schaffen die bij jouw reis past.

Teken bij dieren

Niet alleen mensen kunnen gebeten worden door teken maar ook dieren. Teken worden namelijk aangetrokken tot warmte en beweging van zoogdieren wat betekend dat ook honden en katten last kunnen krijgen van teken.

Ziekte van Lyme bij zwangerschap

De ziekte van Lyme brengt altijd gevaren met zich mee, dus ook bij zwangere vrouwen. Het is echter niet zo dat een persoon die zwanger is extra kwetsbaar is na een tekenbeet.

Welke antibiotica helpen bij de ziekte van Lyme?

Omdat de ziekte van Lyme een bacteriële infectie is, wordt de ziekte bestreden met antibiotica. Een antibioticakuur van dertig dagen zou volgens de richtlijnen van de CBO voldoende moeten zijn om de Lyme-bacteriën in het lichaam te doden, maar in de meeste gevallen is een kortere kuur ook al genoeg om te genezen.

Wat te doen bij een tekenbeet

.Bent u gebeten door een teek? Dan loopt u risico! Het is het belangrijk dat u de teek zo snel mogelijk verwijderd. De teek zelf is niet gevaarlijk, maar als de teek besmet is met de ziekte van lyme dan hebt u kans dat de teek dit aan u overdraagt.

Tekenbeet voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker in het geval van een tekenbeet. Bent u regelmatig in de natuur, dan loopt u de kans door een teek gebeten te worden.

De voordelen van de Boswachterkleding van Rovince

Professionals die in de natuur aan het werk zijn, moeten met hun kleding rekening houden met diverse factoren. Ten eerste is er natuurlijk het weer. Wisselende of extreme temperaturen, neerslag, wind, alles is mogelijk in ons kikkerlandje.

Reiskleding

Een tekenbeet is niet echt voelbaar. Het is daarom lastig om de beet te constateren. Het is dan ook aan te raden na een bezoek aan bijvoorbeeld een bos of park het lichaam te controleren op eventuele teken.

Wat zijn de klachten van ziekte van Lyme

Een tekenbeet is niet echt voelbaar. Het is daarom lastig om de beet te constateren. Het is dan ook aan te raden na een bezoek aan bijvoorbeeld een bos of park het lichaam te controleren op eventuele teken.

Is de ziekte van Lyme dodelijk?

Een beet van een teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken. De teek is besmet met de Borrelia Burgdorfi-bacterie. Deze bacterie kan verschillende klachten veroorzaken in het zenuwstelsel, in de gewrichten of bij het hart. De besmetting kan plaatsvinden zonder dat er klachten volgen.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een ziekte die veroorzaakt wordt door de Borrelia burgdorferi-bacterie, een bacterie die wordt overgedragen door een beet van een besmette teek.

Wat is RSSE?

Russian Spring Summer Encephalitis (RSSE) is de Russische variant voor de Europese tekenencefalitis FSME.

Wat is FSME

Teken leven op groene plekken met veel bossen en struiken, zoals in parken, bossen en natuurgebieden. Ze klemmen zich vast aan de huid van mensen en zijn soms besmet met een virus.

Wat is tekenencefalitis?

Tekenencefalitis is een ziekte die je op kunt lopen na een beet van een besmette teek of het drinken van ongepasteuriseerde melk. De ziekte is een virusinfectie die een hersenontsteking kan veroorzaken.

Bescherming tegen teken

Teken komen o.a. voor in bossen, parken en struiken. Een tekenbeet is vervelend en daarom is het van belang preventief te handelen wanneer u naar een tekengevoelig gebied gaat. Bedek armen en benen, doe de broekspijpen in de sokken. Een tekenbeet voorkomen kan het beste door het dragen van beschermende kleding.

Behandeling van een tekenbeet

Een tekenbeet kan vervelende gevolgen hebben. De ziekte van Lyme is hiervan het bekendste voorbeeld. Wanneer een tekenbeet geconstateerd is (zichtbaar door het ontstane bolletje, of door de rode kring) dient te teek direct verwijderd te worden. Hierdoor kan besmetting voorkomen worden. Voor het verwijderen van de teek kan gebruik gemaakt worden van een tekenpincet. Let er hierbij op dat de teek niet plat gedrukt wordt. De teek dient in zijn geheel verwijderd te worden. Na het weghalen van de teek kan de plek met alcohol ontsmet worden. Gebruik voor het verwijderen geen ontsmettingsmiddel aangezien de teek hiervan schrikt en daardoor de maaginhoud uitspuugt. De bacteriën mengen zich op deze manier in de lymfe- en bloedbaan.

Wat is Erythema Migrans?

Erythema (chronicum) migrans is de naam van de rode cirkelvormige plek die soms op de huid ontstaat na een tekenbeet. De erythema migrans komt voor op de plaats waar de teek heeft gebeten en is kenmerkend voor de ziekte van Lyme. Lang niet iedereen die gebeten wordt door een teek krijgt een erythema migrans, maar de mensen die dit wel krijgen hebben waarschijnlijk de ziekte van Lyme. Dit wil echter niet zeggen dat iedereen met de ziekte van Lyme een erythema migrans krijgt. Je kunt ook besmet zijn zonder dit symptoom.

Teken verwijderen

Na een tekenbeet is het belangrijk om de teek direct te verwijderen. Dit kan met behulp van een tekentang of tekenpincet. Doordat de pincet vanzelf sluit kan de teek makkelijk uit de huid getrokken worden. Belangrijk hierbij is dat de teek in zijn geheel verwijderd wordt. De maaginhoud van de teek mag niet in het menselijk lichaam achterblijven, dit zorgt namelijk voor de besmetting. Daarom is het belangrijk om de teek zo min mogelijk te irriteren. Gebruik dus geen ontsmettingsmiddel voordat u de teek gaat verwijderen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de teek zijn maaginhoud uitspuugt waardoor de bacteriën in de lymfe- en bloedbaan komen.

Gevolgen van een tekenbeet

Aangezien de teek veel voorkomt in bossen, struiken of parken is het belangrijk om uw lichaam goed te controleren wanneer u een natuurwandeling heeft gemaakt of na tuinieren. De gevolgen van een tekenbeet kunnen groot zijn. Wanneer de beet door een besmette teek is gebeurd kan het gevolg de ziekte van Lyme zijn. De ziekte van Lyme (genoemd naar het plaatsje Old Lyme, in de Verenigde Staten, waar de ziekte voor het eerst geconstateerd werd) kan tot verlammingsverschijnselen leiden en wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie. Door de teek binnen 24 uur na de beet te verwijderen, is de kans op besmetting zeer gering. Wordt de teek niet verwijderd dan vindt tussen 24 en 78 uur de besmetting plaats. De bacteriën komen dan in de lymfe- en bloedbaan terecht waardoor ze zich door het hele lichaam verspreiden.

Tekenbeet en de symptomen

De meeste tekenbeten vinden plaats in de zomer. De teek leeft in bossen, struiken, gras, duinen, heide en parken. Tijdens een wandeling in de natuur of tijdens het werken in de tuin is de kans op een tekenbeet groot. Het is dan ook raadzaam om nadien uw lichaam goed te controleren op een eventuele beet.

Kan je je inenten tegen tekenziektes?

Als je in Nederland bent gebeten door een teek, dan loop je het risico dat je de ziekte van Lyme oploopt. De ziekte brengt verschillende klachten met zich mee en kan in zeldzame gevallen zelfs dodelijk gevolgen hebben. Vaccinatie tegen de ziekte van Lyme zou daarom ideaal zijn, maar helaas is het niet mogelijk om je in te enten tegen de ziekte van Lyme. Er zijn wel andere tekenziektes waar een vaccin voor is.

Hoe groot is een teek?

Teken zijn zo klein als een speldenkop en daarom zijn ze lastig te herkennen. De teek begint als larve en is dan nog maar 1 mm groot. Mannetjes teken worden meestal 3 mm groot. Vrouwtjes zijn het grootst, ongeveer 4 mm.

De voordelen van jachtkleding

Jachtkleding is speciaal ontworpen om jagers te beschermen tegen de elementen en om hen te helpen zich onzichtbaar te maken in de natuur. Het dragen van de juiste jachtkleding, zoals comfort, bescherming en camouflage, heeft veel voordelen.

Het nut van mugwerende kleding

Muggenbeten zijn niet alleen vervelend en jeukend, maar kunnen ook ernstige ziektes overbrengen, zoals malaria, dengue en het zikavirus. Het is daarom belangrijk om jezelf te beschermen tegen muggenbeten. Een van de manieren om dit te doen is door het dragen van mugwerende kleding. In deze blogpost leer je alles over het nut van mugwerende kleding.