De teek tijdens het wandelen in Italië

Posted in Reisadvies

Niet alleen in Nederland, maar ook in Italië hebben ze te maken met teken die verschrikkelijke ziektes over kunnen brengen door te bijten. Het is daarom verstandig om u extra goed te beschermen tegen teken als u in Italië bijvoorbeeld gaat wandelen in de vrije natuur. Vooral in het noorden van Italië en in kustgebieden zit het vol met deze ziekmakende beestjes.

Tekenencefalitis / FSME in Noord-Italië

Deze ziekte komt voor in het noorden van Italië en wordt direct na de tekenbeet overgebracht. Een week na besmetting kan er koorts en een griepachtig gevoel optreden. Een derde van de besmette mensen krijgt ook te maken met hersenvliesontsteking, wat gepaard gaat met hoofdpijn, duizeligheid en stijfheid van de nek, schouders en rug. Eén procent van de mensen overlijdt hieraan. In de maanden van maart tot en met november is de kans het grootst om een tekenbeet op te lopen die deze ziekte veroorzaakt. Er is geen behandeling mogelijk, maar er bestaat wel een vaccin tegen tekenencefalitis. Deze vaccinatie wordt aangeraden als u langer dan vier weken gaat wandelen of kamperen in de Italiaanse natuur.

Ziekte van Lyme

Het is heel goed mogelijk om de ziekte van Lyme op te lopen tijdens een vakantie in Noord-Italië. De Ixodus Ricidus bevindt zich namelijk in dit deel van het land en verspreidt het Borrelia virus. Een rode cirkelvormige plek op de plaats van de tekenbeet is het symptoom van de ziekte van Lyme. Koorts en griepachtige verschijnselen treden op na besmetting en in een later stadium kunnen gewrichten, het zenuwstelsel en het hart aangetast worden. De ziekte kan zelfs dodelijk zijn. Om deze te bestrijden is een antibioticakuur noodzakelijk.

Teken langs de kust in Italië

Ook langs de Italiaanse kust is het niet geheel veilig, want ook daar zijn veel teken te vinden. De teeksoort Rhipicephalus bevindt zich voornamelijk in landen rondt de Middellandse Zee en brengt daar de ziekte Fièvre Boutonneuse over. Deze teken leven op plaatsen met veel groen en op warme en vochtige plekken, dus ze kunnen ook in huis overleven. Ze zijn ook veel te vinden op knaagdieren, antilopen, vee of huisdieren.
Het virus dat deze teek verspreidt, kenmerkt zich door een zweertje met een zwart korstje op de plek van de beet, waar ook een rode verkleuring ontstaat. Hierna treden vaak klachten als hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn op en dit gaat meestal gepaard met een verlaagde bloeddruk en soms met neurologische afwijkingen en verstoring van de nierfunctie. Na ongeveer vijf tot zeven dagen treedt koorts op, dat enkele dagen tot twee weken kan aanhouden. Na vijf dagen ontstaan er meestal ook rode plekjes op het lichaam. Er bestaat geen vaccin tegen deze ziekte, maar er is wel een antibioticakuur beschikbaar.

Start typing and press Enter to search

Winkelwagen