Hoe groot is de kans op de ziekte van lyme na een tekenbeet?

Posted in Alles over de ziekte van Lyme

Ook in Nederland zijn teken vaak besmet met een virus die zij na een beet over brengen op de mens. Na een tekenbeet bestaat er de kans om de ziekte van Lyme op te lopen. En dat kan zelfs dodelijke gevolgen hebben. Een tekenbeet is dus gevaarlijk, maar een beet van een besmette teek leidt lang niet altijd tot de ziekte van Lyme.

Kans op ziekte van Lyme
In 2013 heeft een groot onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mileu (RVM) uitgewezen dat 2,7 procent van de mensen ziek wordt na een tekenbeet. Dit wil dus zeggen dat de kans op de ziekte van Lyme niet bijzonder groot is. Toch blijft het oppassen!

behandeling_tekenbeetBorrelia-bacterie
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie, waarmee in Nederland liefst 22 procent van de teken zijn besmet. Teken kunnen dit virus over brengen door te bijten, maar uit de cijfers van het onderzoek blijkt dus dat lang niet iedereen de ziekte van Lyme krijgt na een beet van een teek. Anders zou de kans op de ziekte van Lyme niet 2,7 procent zijn, maar veel hoger.

Ziekte van Lyme in Nederland
Er zijn jaarlijks zo’n 22.000 mensen in Nederland die besmet raken met de ziekte van Lyme. Daarvan blijft bij 80 procent de ziekte beperkt tot een rode cirkelvormige plek op de plek van de beet (erythema migrans), het kenmerk van de ziekte van Lyme. Bij de overige 20 procent ontstaan ook ernstige symptomen, die in de meeste gevallen binnen drie maanden na de tekenbeet ontstonden.  Denk hierbij aan serieuze klachten in het zenuwstelsel, in het hart of de gewrichten. De ziekte van Lyme is zelf niet direct dodelijk, maar kan wél dodelijke gevolgen hebben als de ziekte pas in een laat stadium wordt opgemerkt. Met name hartritmestoornissen kunnen dodelijke gevolgen hebben.

Tekenbeet voorkomen

U kunt tekenbeten voorkomen door onze teekwerende kleding:

  • 88.75

    Shirt Desert Women

    SPECIFICATIES Permanente teekwerende behandeling Behandeling tot 100 wasbeurten actief Conform NEN-8333 UV50+ protectie Snel drogende stof Zeer slijtvast Twee afsluitbare borstzakken met klep Getailleerd model…

  • 129.00

    Softshell Winterbroek Heren Stretch

    Dit is een heerlijke broek voor wandelingen of werkzaamheden in de winter of in het frisse voorjaar. Door het verhoogde rug gedeelte blijft de onderrug…

Start typing and press Enter to search

Winkelwagen