Teken verwijderen

Posted in Alles over de teek

teken_verwijderenNa een tekenbeet is het belangrijk om de teek direct te verwijderen. Dit kan met behulp van een tekentang of tekenpincet. Doordat de pincet vanzelf sluit kan de teek makkelijk uit de huid getrokken worden. Belangrijk hierbij is dat de teek in zijn geheel verwijderd wordt. De maaginhoud van de teek mag niet in het menselijk lichaam achterblijven, dit zorgt namelijk voor de besmetting. Daarom is het belangrijk om de teek zo min mogelijk te irriteren. Gebruik dus geen ontsmettingsmiddel voordat u de teek gaat verwijderen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de teek zijn maaginhoud uitspuugt waardoor de bacteriën in de lymfe- en bloedbaan komen.

Hoe verwijderen?

De verwijdering van de teek dient zo dicht mogelijk op de huid plaats te vinden. Let er hierbij op dat de teek niet plat gedrukt wordt. Er mag niet in het achterlichaam van de teek geknepen worden. Blijft de kop achter, dan kan het zijn dat die nog speekselklieren bevat met mogelijke ziekteverwekkers. Verwijder alsnog de kop. Lukt dit niet dan dient de huisarts te worden geraadpleegd.

Ontsmetten

Na het verwijderen van de teek kan de plek met alcohol ontsmet worden, dus niet voor het verwijderen de plek met alcohol insmeren. De teek spuugt de maaginhoud uit wanneer hij geïrriteerd wordt door bijvoorbeeld alcohol. Hierdoor kan er besmetting plaatsvinden.

Start typing and press Enter to search

Winkelwagen