Wat is doxycycline?

Posted in (Natuurlijke) behandeling

Doxycycline is een tetracycline-antibiotica en werkt tegen bacteriële infecties. Dit middel wordt meestal voorgeschreven bij luchtweginfecties, blaasontsteking, huidinfecties, infecties van het maag-darmkanaal, geslachtsziekten, malaria, Q-koorts en de ziekte van Lyme.

Week van de TeekDoxycycline bij de ziekte van Lyme
De oorzaak van de ziekte van Lyme een beet van een teek die een bacterieel virus met zich meebrengt. De ziekte van Lyme kenmerkt zich meestal door een rode cirkelvormige plek op de plek waar de teek heeft gebeten. Als u door een teek bent gebeten en hier houdt u klachten aan over, of u ziet een rode plek ontstaan op de plek van de beet, ga dan gelijk naar uw arts. De arts schrijft dan doxycycline voor als behandeling voor de ziekte van Lyme. Deze antibiotica doodt de bacteriën die bij deze ziekte horen.

Werking van doxycycline
Doxycycline zorgt ervoor dat de groei van de bacteriën in het lichaam wordt geremd. Het remt de eiwitaanmaak van de bacterie, waardoor een bacterie zich niet meer kan vermenigvuldigen en uiteindelijk afsterft. Dit werkt al nadat u een paar dagen doxycycline heeft gebruikt. De klachten die gepaard gaan met de infecties nemen dan af.

Gebruik van doxycycline
Doxycycline wordt vaak gebruikt als een kuur, waarvan de duur afhangt van de soort infectie. Het gaat bij doxycycline om tabletten die in zijn geheel doorgeslikt dienen te worden met ten minste een half glas water. Oplostabletten dienen in een glas water opgelost te worden. Om maagklachten te voorkomen is het verstandig om dit medicijn tijdens of na het eten in te nemen.

Bijwerkingen van doxycycline
Het gebruik van doxycycline kan enkele bijwerkingen hebben die afhangen van de eigen gevoeligheid en de hoeveelheid doxycycline die wordt gebruikt. De belangrijkste bijwerkingen, die overigens zelden voorkomen, zijn maag-darmklachten (misselijkheid, buikpijn, diarree, gebrek aan eetlust, ontstoken tandvlees), ontstoken slijmvliezen en huidirritatie.

Start typing and press Enter to search

Winkelwagen