Wat is Erythema Migrans?

Posted in Gevolgen van Lyme

Erythema (chronicum) migrans is de naam van de rode cirkelvormige plek die soms op de huid ontstaat na een tekenbeet. De erythema migrans komt voor op de plaats waar de teek heeft gebeten en is kenmerkend voor de ziekte van Lyme. Lang niet iedereen die gebeten wordt door een teek krijgt een erythema migrans, maar de mensen die dit wel krijgen hebben waarschijnlijk de ziekte van Lyme. Dit wil echter niet zeggen dat iedereen met de ziekte van Lyme een erythema migrans krijgt. Je kunt ook besmet zijn zonder dit symptoom.

symptomen_teekHerkennen van erythema migrans
De erythema migrans ontstaat meestal een paar dagen tot enkele weken na de tekenbeet. De rode plek wordt geleidelijk groter en verbleekt in het midden. Er ontstaat vaak een ring rondom de plek van de tekenbeet. Ben je gebeten door een teek en ontstaat er een plek die lijkt op de erythema migrans, ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts. De ziekte van Lyme is namelijk beter te genezen als het in een vroeg stadium wordt herkend.

Erythema migrans behandeling
Een erythema migrans wordt volgens de Nederlandse richtlijnen behandeld met een antibioticakuur van hooguit veertien dagen. De International Lyma and Associated Diseases Society (ILADS) adviseert echter een kuur van zes weken.

Let op: Het is belangrijk om (bijna) elke dag een foto te maken van de erythema migrans, om zo bij te houden hoe de plek zich ontwikkelt.

Start typing and press Enter to search

Winkelwagen