Wat is lyme Artritis?

Posted in Gevolgen van Lyme

De Borrelia-bacterie dringt vaak het lichaam binnen na een tekenbeet en deze bacterie is de veroorzaker van de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme brengt verschillende aandoeningen met zich mee en kan het zenuwstelsel, het hart en de gewrichten aantasten. De gewrichtsaandoeningen die bij de ziekte van Lyme veel voorkomen noemen we Lyme artritis.

TekenbeetLyme-artritis/gewrichtsontsteking
Bij de helft van de patiënten ontstaat artritis ongeveer drie maanden na de tekenbeet of de erythema migrans, de rode cirkelvormige plek op de plaats waar de teek heeft gebeten. Deze gewrichtsontsteking kan echter ook in een later stadium ontstaan en de verschijnselen kunnen verspringen tussen verschillende gewrichten. De oorzaak van de Lyme-artritis is de Borrelia bacterie die in het lichaam is doorgedrongen na een tekenbeet.

De symptomen van Lyme-artritis zijn zwellingen en pijn in de gewrichten. De zwelling kan een dag aanhouden, maar ook meerdere maanden. Artritis komt vooral veel voor in de grote gewrichten. Een veel voorkomende klacht is een zwelling in het kniegewricht.

Uit onderzoek is een opmerkelijk verschil gebleken tussen de prevalentie in Noord-Amerika en Europa met betrekking tot Lyme-artritis. In Noord-Amerika treedt bij 60% van de Lyme-patiënten artritis op en Europa is dit 5-8%. Dit grote verschil hangt waarschijnlijk samen met de Borrelia-soort, die in Noord-Amerika duidelijk anders is dan in Europa.

Behandeling Lyme-artritis
Lyme-artritis is te behandelen met de antibiotica doxycycline, tweemaal daags 100 mg gedurende dertig dagen. Als behandeling met doxycycline niet heeft geholpen, wordt er gekozen voor ceftriaxon, eenmaal daags 2 gram gedurende veertien dagen.

Start typing and press Enter to search

Winkelwagen