Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
blog-teek

Ixodes Ricinus / Schapenteek

De Ixodus Ricinus wordt ook wel de Schapenteek genoemd en is de enige tekensoort die voorkomt in Nederland. De teek staat in Nederland bekend om het verspreiden van de ziekte van Lyme, maar in het buitenland verspreidt deze teek ook andere ziektes.

Waar zit de Ixodes Ricinus?

De schapenteek is bekend op het noordelijk halfrond en wordt veel gevonden in Noord- en Oost-Europa. Daarnaast komt de Ixodes Ricinus ook voor in Rusland en in de noordelijk gelegen landen van Azië. Ook in Canada en het noorden van de Verenigde Staten is deze teeksoort geen onbekende.
De Ixodus Ricinus bevindt zich vooral op plaatsen waar de luchtvochtigheid groot is, bijvoorbeeld op plekken met lage begroeiing. De teek verstopt zich op allerlei ‘groene’ plekken, zoals struiken, hoge grassen en bomen. En niet alleen in natuurparken, maar bijvoorbeeld ook in stadsparken, grasdijken, weilanden en tuinen. Teken zijn vooral actief van maart tot en met november, maar ze duiken soms ook op tijdens zachte winters. Bij een zomerperiode met veel droogte, zijn ze minder aanwezig.
De teek bijt zich vaak vast aan het lichaam van mensen en gaat het liefst op warme vochtige plekjes zitten. Denk hierbij aan liezen, knieholtes, oksels, de plek achter de oren en de schaamstreek. Omdat kinderen kleiner zijn, komt bij hen vaak voor dat een teek zich bij de haargrens of achter de oren verstopt.

Ontwikkeling van Ixodes Ricinus

De teek ontwikkelt zich van larve tot nimf. Daarna wordt het een volwassen teek en kunnen mannetjes en vrouwtjes worden onderscheiden. De nimfen zijn waarschijnlijk het belangrijkste voor het overbrengen van ziektes op mensen, aangezien deze al eens bloed hebben gezogen en dus gif met zich mee kunnen brengen. De nimf is slechts een millimeter groot en wordt daardoor snel over het hoofd gezien. De vrouwtjes zijn vaak het grootst en vallen daardoor iets beter op. De mannetjes zuigen geen bloed en hebben dus geen rol bij het overbrengen van ziektes.

afbeelding-blog-wat-is-doxycycline-?

Het overbrengen van ziektes door Ixodes Ricinus


De meest bekende ziekte die de Ixodes Ricinus overbrengt is de ziekte van Lyme, dat voortkomt uit de Borrelia bacterie. De ziekte wordt gekenmerkt door een rode cirkelvormige plek op de plaats van de tekenbeet, waarna er koorts en griepachtige verschijnselen ontstaan. In een later stadium kan de bacterie ook de gewrichten, het zenuwstelsel en het hart aantasten. De ziekte is in zeldzame gevallen dodelijk, dus een behandeling met antibiotica is nodig.


De Ixodes Ricinus verspreidt in Nederland eigenlijk alleen de Lymeziekte, maar in het buitenland staat de teek ook bekend als de overbrenger van Tekenencefelitis (FSME). Ixodes Ricinus brengt deze ziekte gelijk na de tekenbeet over. Een week na de beet kan koorts en griep optreden. Een op de drie besmette mensen krijgt ook te maken met hersenvliesontsteking. Dit gaat vaak gepaard met hoofdpijn, duizeligheid en stijfheid van de nek, schouders en rug. Ook deze ziekte kan dodelijk zijn. Het is mogelijk om je in te laten enten tegen Tekenencefelitis.


Een iets minder bekende ziekte die Ixodes Ricinus over kan brengen is Human Granulocytic Ehrlichiosis (HGE). De verschijnselen hierbij bestaan uit koorts, hoofdpijn en spierpijn. Ook leverfunctiestoornissen zijn mogelijke klachten. Meestal ontstaan de klachten binnen een week na de beet. Ze kunnen verholpen worden met een antibioticum.