Ziekte van Lyme besmettelijk?

Posted in Alles over de ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, maar kan niet worden overgedragen door hoesten, niezen of andere verkoudheidverschijnselen en is dus niet direct besmettelijk. Er zijn echter wel andere manieren gevonden waardoor het mogelijk is om de ziekte over te dragen. Op basis daarvan mag de ziekte van Lyme dus zeker niet als niet-besmettelijk worden betiteld.

Zwangerschap

Onderzoek heeft aangetoond dat de Lyme bacterie overdraagbaar is van moeder op kind als de moeder tijdens de zwangerschap besmet is geraakt met de ziekte. Uit enkele wetenschappelijke publicaties blijkt dat de kans hierop niet groot is en dat het vooral kort na de tekenbeet van de moeder kan plaatsvinden. Het DNA van de Lyme bacterie is ook gevonden in moedermelk en traanvocht, maar het is nog niet duidelijk of de besmetting ook via deze weg kan plaatsvinden.

Bloedtransfusie

Het is theoretisch mogelijk de Lyme bacterie over te dragen door middel van bloedtransfusie. Enkele onderzoeken hebben dit aangetoond.

Seksuele overdracht

Het DNA van de Lyme bacterie is gevonden in urine en sperma, waardoor het dus niet uitgesloten is dat de ziekte van Lyme seksueel overdraagbaar is. Er worden echter veel bacteriën in urine en sperma gevonden die geen SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening) veroorzaken. Hoewel een recent onderzoek suggereert dat Lyme seksueel overdraagbaar kan zijn, is er nog meer onderzoek nodig om dit te bewijzen.

Besmetting door andere insecten

De ziekte van Lyme is een ziekte die met name door de teek wordt overgedragen op de mens, maar er zijn ook andere dieren die de bacterie kunnen overdragen. Naast teken vormen ook vliegen, muggen en vlooien een bedreiging en zelfs spinnen, vogels en knaagdieren kunnen de mensen besmetten met Lyme.

Start typing and press Enter to search

Winkelwagen